PREČO MODERNÉ PRODUKTY VYDRŽIA MENEJ?

Prečo moderné produkty vydržia menej ako tie vyrobené v minulosti? A je to skutočne tak?

Aj vám sa zdá, že napriek pokročilým technológiám majú moderné produkty omnoho kratšiu životnosť v porovnaní s tými, ktoré boli vyrobené v minulosti? Tiež sa ľahšie poškodia, či rozbijú. Jednoducho nie sú ani zďaleka také odolné a kvalitné, ako tie, ktoré ste kupovali pár desiatok rokov dozadu. Tento dojem nie je len výplodom vašej fantázie - je to realita, ktorú pozorovalo mnoho z nás. Ale prečo je to tak?

Jedným z dôvodov poklesu životnosti moderných produktov je prechod na tzv. „výrobky na jedno použitie“.  V praxi to znamená, že na výrobu sa používajú lacnejšie materiály a produkty samotné sú častokrát navrhnuté tak, aby sa po určitej dobe vymenili za nové. A tak tu máme nekvalitné produkty, ktoré sú však lacné a dostupné takmer pre každého. Obchodný model "plánovaného zastarávania" zabezpečuje, že spotrebitelia budú kupovať stále nové a nové výrobky. Čo viac si môže výrobca priať?  Okrem toho krátka životnosť produktov umožňuje výrobcom rýchlo navrhovať nové modely, prijímať technológie a tak držať krok s meniacimi sa trendmi u spotrebiteľov. Vzhľadom na obrovský počet nových výrobkov, ktoré každoročne prichádzajú na trh, je to jedna z možností ako zostať konkurencie schopný.

Ďalším nemenej dôležitým faktorom je dizajn. Chceme krajšie produkty, ľahšie, užšie, kompaktnejšie. Aby to výrobcovia dokázali splniť, musia častokrát doslova napchať kopu súčiastok do miniatúrneho priestoru, čo znamená použiť ľahšie a užšie komponenty, ktoré sú svojou kvalitou odsúdené na kratšiu životnosť. V minulosti boli výrobky konštruované tak, aby vydržali, nie aby sa páčili. Kvalita a dlhá životnosť boli dôležitejšie ako dizajn.

V neposlednom rade zohrala úlohu pri znižovaní životnosti výrobkov aj globalizácia. Množstvo produktov sa vyrába v rôznych častiach sveta a pre výrobcov je tak ťažšie zabezpečiť, aby boli vyrobené podľa jednotnej normy. To znamená, že niektoré produkty môžu byť menej kvalitné ako iné, aj keď pochádzajú od rovnakej značky.

Na záver možno konštatovať, že existuje niekoľko dôvodov, prečo majú moderné výrobky kratšiu životnosť ako výrobky vyrobené v minulosti. Od tlaku na výrobu lacných  a dostupných produktov, cez dizajn až po globalizáciu. Všetky tieto faktory prispeli k tomu, že moderné výrobky sú navrhnuté tak, aby sa častejšie vymieňali. Ak si však budeme kupovať kvalitnejšie produkty, budeme ich používať čo najdlhšie a pokúsime sa opravovať tie, ktoré sa nám pokazili, môžeme pomôcť zvrátiť tento trend a pozitívne ovplyvniť životné prostredie.

Ak teraz máte pocit, že za všetko môžu výrobcovia, opak je pravdou. Oni totiž vyrábajú to, čo my chceme, respektíve kupujeme. Dajte si ruku na srdce, keď vidíte dva produkty rôznych značiek, jeden je štýlový a stojí o polovicu menej, kdežto druhý sa vám svojim vzhľadom ani nepáči a ešte je aj drahší, ktorý si kúpite? No tu by sme si tiež mohli položiť otázku, je drahší produkt vždy aj ten kvalitnejší? O tom si napíšeme niečo nabudúce.