STRES A NEPOKOJNÝ SPÁNOK – MÔŽE MI S TÝM POMÔCŤ ZÁŤAŽOVÁ PRIKRÝVKA?

STRES A NEPOKOJNÝ SPÁNOK – MÔŽE MI S TÝM POMÔCŤ ZÁŤAŽOVÁ PRIKRÝVKA?

A čo to tá záťažová prikrývka vlastne je? Na to sa pozrieme v dnešnom krátkom článkom, kde sa pre vás pokúsime zhrnúť to najdôležitejšie.

Sotva ráno vstanete a už si v hlave rekapitulujete, čo všetko musíte v ten deň urobiť. Neustále sa ponáhľate a snažíte sa na nič nezabudnúť. No nech už sú vaše plány akokoľvek dobré, vždy sa objaví niečo nečakané, čo ich naruší. A tak sa ocitnete v kolotoči pracovných aj rodinných povinností, ktoré nestíhate splniť. Prichádza vyčerpanosť a frustrácia, ktoré vám ničia spánok. Skôr či neskôr sa dostanete do stavu, v ktorom si ráno prajete, aby bol večer a celú noc sa prehadzujete na posteli s želaním, nech už je konečne ráno.

Nie je žiadne tajomstvo, že stres a únava vedie k nekvalitnému spánku. Nedostatok kvalitného spánku zase zvyšuje stres a únavu. Začarovaný kruh, z ktorého niet cesty von. A tu prichádza na rad záťažová prikrývka s potenciálom zmierňovať stres, zlepšovať spánok a podporovať celkovú pohodu.

Je to moderný zázrak alebo len ďalší reklamný ťah?

Na začiatok trošku vedy

Podstatou fungovania záťažových prikrývok spôsob akým pôsobia na telo. Správne rozložená váha prikrývky vyvoláva hlbokú dotykovú tlakovú stimuláciu (DTPS).  Pôsobenie jemného tlaku na telo spúšťa uvoľňovanie neurotransmiterov, ako je sérotonín a dopamín, ktoré vyvolávajú pocity uvoľnenia a spokojnosti. Záťažová prikrývka tak znižuje hladinu kortizolu, hormónu zodpovedného za stres, ktorého dlhodobo zvýšená hladina môže nakoniec viesť k úzkosti a ďalším súvisiacim problémom. Jemným tlakom na telo pomáha tiež stimulovať produkciu melatonínu, hormónu zodpovedného za reguláciu spánku. Výsledkom je pokojnejšia myseľ a plynulejší prechod k spánku.

Nie len pre tých vystresovaných

Používanie záťažovej prikrývka sa tiež odporúča aj u ľudí s poruchami autistického spektra, ktorým môže pomôcť nájsť úľavu od nadmernej stimulácie a stresu. Osoby so zmyslovými poruchami sa často cítia preťažené, či ohromené vonkajšími vnemami. Práve mierny pocit záťaže im v skutočnosti môže pomôcť sa upokojiť.  

Ako terapeutická pomôcka sa záťažová prikrývka odporúča aj u ľudí, ktorý trpia úzkostnou poruchou, či depresiami. Záťažová prikrývka tiež pomáha pri zmierňovaní symptómov spojených s inými stavmi, vrátane fibromyalgie, syndrómu nepokojných nôh, posttraumatickej stresovej poruchy (PTSD), či poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD).

Pocity a dojmy

Mnoho spokojných užívateľov tvrdí, že mierna váha a tlak prikrývky pripomína hrejivé objatie a vyvoláva u nich pocit bezpečia. Aj to vedie k celkovému upokojeniu mysle a kvalitnejšiemu spánku. Záťažová prikrývka tak pomáha upokojiť nervový systém, zmierniť príznaky úzkosti a podporiť celkovú relaxáciu.

Z čoho je záťažová prikrývka vyrobená

To samozrejme záleží od výrobcu.

Základné zloženie však spočíva vo vonkajšej vrstve, ktorou je zvyčajne látka z bavlny, ľanu, či rôznych iných kombinácií. Zvyčajne nasleduje vrstva polyesteru a mikrovlákna a napokon vnútorná výplň, ktorú tvorí záťažová vrstva.  Tá býva, pre správne rozloženie váhy, všitá do vreciek po celej dĺžke prikrývky. Táto vrstva prikrývky môže byť naplnená materiálmi ako sú mikro sklenené guľôčky, oceľové guľôčky, piesok, kamienky a rôzne zrná.

Mikro sklenené guľôčky sú najekologickejším a zrejme aj najpraktickejším variantom.  Vďaka svojej váhe, môže byť prikrývka tenšia, sú úplne netoxické, hypoalergénne a je možné ich prať v práčke, čo vám uľahčuje starostlivosť o prikrývku.

Oceľové guľôčky sú odolné a dostatočne ťažké na to, aby bola prikrývka skutočne tenká. Rovnako ako sklenené, je možné ich prať v práčke. Ich nevýhodou je, že pohyb výplne a vzájomné trenie guľôčok spôsobuje mierny hluk, ktorý môže ľuďom citlivým na zvuky prekážať.

Piesok je tiež jednou z možností výplne. V prípade pieskovej výplne ide zvyčajne o kombináciou organických a syntetických materiálov. Práve kvôli tomu je piesková výplň náchylnejšia na zhlukovanie, najmä ak navlhne. V prípade, že prikrývka nie je vystužená kvalitným prešívaním, môže sa stať, že po praní v práčke sa už úplne neobnoví jej pôvodný tvar.

Kamienky sú nákladovo efektívny výplňový materiál. Avšak vzhľadom na to, že každý kamienok má individuálny tvar a veľkosť, je rovnomerné rozloženie váhy v prikrývke pomerne náročné. Z tohto dôvodu môže byť o niečo menej pohodlnou, na druhej strane úplne organickou možnosťou.

Rôzne nevarené zrná, či sušené fazule. Aj tie môžu byť použité ako výplňový materiál do záťažových prikrývok. Sú ľahko dostupné, lacné a čisto prírodné. Časom sa však tieto materiály rozpadajú, a preto je životnosť takejto prikrývky výrazne kratšia.

Ako si vybrať záťažovú prikrývku

Pri výbere by ste mali zvážiť najmä tieto parametre.

Váha  - váha záťažovej prikrývky sa odvíja od telesnej hmotnosti užívateľa. Človek, ktorý váži 90 kg bude potrebovať ťažšiu prikrývku, než ten, ktorý váži 45 kg. Štandardne sa prikrývky vyrábajú vo váhach, 4kg, 6kg, 8kg (9kg), 11kg.  Každý výrobca uvádza akej váhovej kategórii človeka je určená konkrétna záťažová prikrývka.

Povrchový materiál – tu ide o vaše osobné preferencie. Uprednostňujete prírodné materiály ako je ľan, či bavlna alebo vám neprekáža ani polyester?

Vnútorná výplň – tej sme sa venovali už vyššie. Záleží teda len na vašej osobnej voľbe. Tiež je dobré si zistiť, či má prikrývka označenie certifikátu Oeko-Tex® Standard 100. Pokiaľ toto označenie nájdete, môžete si byť istí, že pri jej výrobe neboli použité žiadne chemické látky.

Nároky na údržbu – sa často odvíjajú práve od vnútornej výplne. Určite je pre každého jednoduchšie, ak má možnosť záťažovú prikrývku oprať doma v práčke aspoň na nastavení ručné pranie. Ďalším parametrom môže byť tiež teplota, na akej môžete prikrývku oprať.

Cena  - koľko ste ochotný investovať do pokojného spánku? Na drahé matrace a kvalitné vankúše sme si už tak nejak zvykli, ale záťažové prikrývky predsa len nie sú štandardom bežnej domácnosti. V dnešnej dobe si navyše mnohí nemôžu dovoliť utrácať peniaze za produkt, o ktorom si nie sú istý, či im skutočne pomôže. Našťastie pri kúpe záťažových prikrývok máte skutočne mnoho možností. Môžete si na začiatok kúpiť lacnejší variant a ak zistíte, že vám záťažová prikrývka skutočne pomáha, neskôr investujete do drahšieho, či kvalitnejšieho produktu.

Ako ju začať používať

Väčšina výrobcov odporúča, aby ste si na záťažovú prikrývku zvykali postupne a nevymenili ju za svoju starú prikrývku zo dňa na deň. Konkrétny postup sa mierne líši, ale v zásade ide o to, aby ste čas, ktorý pod ňou ležíte, či spíte postupne predlžovali. Prvé dni sa odporúča ju používať len približne štvrťhodinu, následne tento čas predĺžiť na jednu až dve hodiny spánku, neskôr na tri, či štyri a napokon na celú noc.

Ako si to ale predstaviť v praxi? Mám si nastaviť budík, prerušiť už tak problémový spánok a vymeniť ju?

Je dobré sa prikrývkou na začiatok zakryť napríklad pri čítaní knihy, či pozeraní televízie a tak si na ňu zvyknúť. Neskôr pod ňou skúste zaspať a ak sa v noci zobudíte nato, že vám prekáža, vymeňte ju na zvyšok noci za svoju pôvodnú prikrývku. Podľa recenzií užívateľov je však celkom možné, že sa to nestane. Niektorí z nich totiž dokázali pod záťažovou prikrývkou okamžite prespať celú noc a k svojej starej perine sa už nikdy nevrátili. Iní sa na ňu zvykali postupne, ale napokon sa dočkali toho istého výsledku.

Na záver

Schopnosť záťažovej prikrývky zvyšovať kvalitu spánku, znižovať stres a celkovo tak zlepšovať náladu rozhodne stojí za vyskúšanie. Reklama môže hovoriť čo len chce, ale tisíce kladných recenzií od spokojných užívateľov sú dostatočným dôkazom, že niečo pravdy na tom predsa len bude. Samozrejme na kvalitu spánku vplýva aj mnoho iných faktorov, akými sú pitie alkoholu, fajčenie, nedostatok pohybu a mnohé ďalšie. Z tohto dôvodu by bolo naivné očakávať, že jedna prikrývka vyrieši všetky problémy spojené so spánkom. Môže byť však výrazným pomocníkom na ceste vedúcej ku kvalitne prespatej noci, po ktorej sa zobudíte oddýchnutý a plný síl.

Na našom eshope Kobe.sk nájdete niekoľko druhov záťažových prikrývok za polovičnú cenu, z ktorých všetky majú certifikát Oeko-Tex® Standard 100. Tak si môžete dopriať kvalitnejší produkt za skutočne výhodnú cenu, čo môže byť, nie len na začiatok, skvelá voľba. Šetrite svoju peňaženku aj planétu!